Kedi Sahibi Olmak; Türü Ve Size Uygunluğu Üzerine

Kedi Seçerken Dikkat Etmeniz  Gerekenler
Karar vermeden önce: kedi ırk, ihtiyaç ve yaşam koşulları hakkında bilgi sahibi olunmalı. Vereceğiniz kararın hem sizin hayatınızı, hem de kedinin hayatını değiştirecek bir olay olduğunu bilmeli. Bugün beraber olmaya karar verdiğiniz bir kediyle, ümitli bir şekilde düşünürsek, yaklaşık on sekiz yıl geçirebileceğimizi unutmamalıyız.

Kendiniz, ev halkı veya besleyeceğiniz mekân kedi seçiminde en önemli unsuru teşkil eder. Alacağınız yetişkin ya da yavru kediye ayırabileceğiniz zaman; aradığınız kişilik özellikleri; kedinin ihtiyaçları ve diğer ev sakinleriyle ilişkisi de göze almanız gereken başlıklardan bazıları.
Kedi Seçimi
Yavru kedi seçimi, parlak yıldızlar arasından birini seçmeye çalışmak gibidir. İlk bakışta her bir yüz en mükemmeli gibi gözükür ve içlerinden yalnızca birini alıp gitmeniz gerektiği gerçeği, vereceğiniz ilk zor kararlardandır. (Bkz. 6-A.3. İki Kedi Birden Almak)


Alacağınız yavru kedinin, en az dokuz-on iki haftalık(Bkz. 2-E.1.Büyüme Aşamaları: İki Aylık) ya da on ikiden daha yetişkin yaşlarda olması idealdir. Daha erken yaşta annesi ve kardeşlerinden ayrılanlar, kedilere özgü davranışları öğrenmekten mahrum bırakılırlar. Ayrıca yavru kedilerin bağışıklık sistemleri on iki haftadan sonra daha kuvvetli hale gelir.

Kedi sahibi olmadan önce cevaplanması gereken birkaç temel soru:

Erkek Mi Dişi Mi?
Kedi sahibinin tercihine kalmış bir meseledir. Kısırlaştırıldığı müddetçe,( Bkz. 2-E.1.Büyüme Aşamaları: İki Aylık) cinsiyetler arasında gözle görülebilir bir fark mevcut değildir.

Kısa Mı Yoksa Uzun Tüylü Mü?
Dikkat! Kural bir: Bütün kediler tüy döker. Özellikle uzun tüylü kediler daha fazla döker ve (Bkz. 3-A.4.Temel Tımar Araçları)günlük taramayla, dolaşmış ve düğümlenmiş tüyleri açmak gerekir.

Safkan Mı Tekir Mi?
Tekir kısaca karışık ırk anlamına gelir. Barınak ya da sokaklardaki çoğu kedi tekir kedilerdir.  Eğer safkan bir kedi istenirse, muteber bir üreticiyle görüşülebilir.( Bkz. 1.Irklar) Safkan kediye sahip olmanın avantajlarından biri, ilerleyen zamanda, farklı ırkların sahip olduğu özellikleri tanıma şansıdır. Yine de, tekir kediler mükemmel evcil hayvan olabilirler ve bir canlının hayatını barınak ya da sokaklardan kurtarmanın verdiği hoşnutluğu yaşatırlar.

Renk
Sahiplendiğiniz kedinin rengi hakkında içinizden bir şeyler geçiyor olabilir ancak umarım kediye ev sunma karşılığında ondan beklediğiniz son ödün olur bu. Yeri gelmişken hatırlatmalı ki, yavru ya da yetişkin kedi edinirken dikkat edilmesi gereken kişilik özellikleri ve sağlığıdır.

Karakter
Bir yavru kedinin karakteristik işaretleri, onun büyüyünce nasıl bir kedi olacağının izlerini taşır. İstediğiniz karakterdeki kediye karar vermek için:

1.      Gözlemle: Yavru kedinizin kardeşleriyle nasıl ilişki kurduklarını gözlemleyin. Oyunda kışkırtıcı olan mı, yoksa çekingen mi? Bu davranışları bir kenara not etmeniz gereken önemdedir, özellikle beraber yaşayacağı başka hayvanlar olacaksa.

Utangaç kediler, köpek ve çocuk olan evlerde mutlu olmayabilirler ancak eve sükûn da getirebilirler. Doğaları gereği, yavru kediler daha oyuncu ve enteraktiftirler.  Meraklı tavırlar iyiye delalet eder.  Saklanan ve çığlık atan yavru kediler sosyal değildirler ve evde olumsuz durumlara neden olabilirler.

2.       Tut Ve Sev: (Bkz. 5-A.2Davranış Ve Eğitim, Kedinizi Anlamak,Kediler Neden Ve Nasıl Mırıldanırlar?) Çoğu yavru kedi tutulup sevilince mırıldarlar. Bazıları hemen gelip sarılırlar ve diğerleri kıvranıp kaçmaya çalışarak, size bir ağaca tırmanır gibi tırmanırlar. Kucağınızda kıvrılıp uyuyan mı, yoksa daha enerjik bir kedi mi istediğinize buna göre karar verebilirsiniz.

3.       Annesine Dikkat: Yavru kediler, güven ve korkuyu annelerinden öğrenirler. Eğer anne insanların yanında rahatsa ve yaklaşıyorsa, yavruları da benzer olur ve değişiklik olması çok zordur. Yine de aldığınız yavrunun birebir annesi olacağına dair bir kanun yok. Hususi ihtimam sayesinde, yavrular yaşam sürelerince kendilerini dostane şekilde sunabilirler. Anneyi gözlemlemek, yavruyu yetiştireceğiniz yeri denetlemek açısından da anlam taşır. Çoğu yavru gençken insanlara alışır ve dostça davranırlar. Ayrıca evdeki yavru kediler,  ayakaltında büyürken üstesinden gelmeleri gereken; kapı zili, elektrikli süpürge gibi streslerle de yüz yüze geleceklerini unutmamalı.

Sağlık
Sonuçta üretici, barınak ya da diğer şekillerde sahiplendiğiniz kedilerde en çok dikkat etmeniz gereken sağlık durumudur. Kedilerde; parlak göz, parlak burun (akıntı ya da hırıltısız), pembe iç kulak, temiz ve kokusuz kürk dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Kürk üzerindeki tüysüz alanlar, saçkıran ya da diğer hastalıkları belirtebilir. Kürkteki siyah, küçük benekler –çoğunlukla kuyruğun yakınlarında- pireyi işaret eder. Kulak içindeki siyah, kuru noktacıklar kulak mitlerinin olduğunu gösterir. Ayrıca yavrunun makatını hızlı bir kontrolle, temizliğini ve ishal olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Satıcıya yavrunun veteriner tarafından kontrol edilip edilmediğini sorabilirsiniz. Güvenilir satıcı ya da üreticiler buna olumlu cevap vereceklerdir.  Ayrıca sağlık ve aşılarla ilgili olarak da geçmişi hakkında bilgi isteyiniz.

Sağlık ve karakteristik özelliklerin ardından, bir yavru ya da yetişkin kedi sahiplenmek özel bir hisle gerçekleşir. Çoğu kedi sahibi, kedisinin kendisini seçtiğini söyler, böylece, göstereceğiniz en iyi davranışı sergileyeceğinizden emin olabilirsiniz.

17 Şubat 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder